Home

Nieuws 389 x bekeken 1 reactie

Rabo: onrust Noord-Afrika stuwt mogelijk kunstmestprijs

Utrecht – Onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kan de prijzen van kunstmest op fosfaat stuwen.

Dat zegt Harry Smit, analist van Rabobank International. Op de tarwemarkt lijkt een piek bereikt, aldus Smit, maar maïs kan nog in prijs omhoog gaan als de onrust doorzet.

Rabobank is de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw. De coöperatieve bank bracht in kaart welke gevolgen de crisis kan hebben. De grootste risico’s liggen bij de meststoffen, aldus Smit. ”Hoewel voorspellingen moeilijk zijn, lijkt de tarwemarkt wel te bedaren.”

Tunesië en Egypte zijn samen goed voor 6 procent van de wereldwijde productie van fosfaat, aldus Smit, en 8,5 procent van de wereldexport. Marokko, waar nog geen sprake is van een revolutie, maar wel onrust heerst, neemt 13 procent van de wereldwijde fosfaatproductie voor zijn rekening, en niet minder dan 45 procent van de export.

Wat betreft de kali-markt zijn de zorgen minder groot. De grootste bulk wordt in Canada en Rusland geproduceerd. In de regio zijn alleen Jordanië en Israël noemenswaardige producenten. Jordanië neemt 4 procent van de wereldwijde export van kali voor hun rekening.

De graan- en oliemarkten zaten al flink in de lift door de onrust, aldus Smit. Landen kochten in paniek graan om de inflatie te drukken. ”De landen hebben normaal alleen direct invloed op de tarwemarkt. De ’fundamentals’ kunnen het huidige prijsniveau niet verklaren, er zit lucht in. Tegelijk wordt de markt gedreven door emoties. We denken dat de prijs een piek bereikt heeft maar dat dachten we drie maanden eerder ook.”

De olieprijs is gestegen tot boven de 100 dollar per vat (159 liter). In Libië zijn mogelijk honderden mensen gedood door geweld tussen leger en demonstranten. Libië exporteert 1,5 tot 1,6 miljoen vaten per dag. Egypte is dan weer cruciaal vanwege haar controle over het Suez-kanaal, dat de handel tussen Oost en West faciliteert.

”Indirect verwacht Rabobank dat de maïsmarkt steeds meer meebeweegt met de olieprijs. In de VS wordt al ongeveer een derde van de geproduceerde maïs bijgemengd voor de ethanolindustrie, en bij een hoge olieprijs is bijmengen interessanter. In het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw bleek dat überhaupt al meer wordt bijgemengd dan was verwacht.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Yvonne

    Dan zal dierlijke mest wel populairder worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.