Home

Nieuws 233 x bekeken

RWE verwacht winstdaling door CO2-rechten

Essen – Het Duitse energieconcern RWE verwacht dat de winst de komende drie jaar fors zal dalen ten opzichte van het recordjaar 2010.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat er na 2013 betaald moet worden voor de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2) en hogere belastingen, aldus het concern donderdag.
Sinds de intrede in 2005 werden de CO2-emissierechten gratis verstrekt door overheden en konden bedrijven die aan elkaar verkopen. Na 2013 moeten de rechten gekocht worden. Elk recht vertegenwoordigt de uitstoot van 1 ton. RWE verwacht vanaf 2013 jaarlijks 1,5 miljard euro kwijt te zijn aan de rechten, op basis van het huidige prijsniveau van circa 15 euro per ton.
RWE, het moederconcern van het Nederlandse Nuon, haalde in 2010 een operationele winst van 7,7 miljard euro. Dit jaar zal dat resultaat met 20 procent dalen tot 6,2 miljard euro, gevolgd door een verdere daling tot 5 miljard euro in 2013, aldus RWE.

Of registreer je om te kunnen reageren.