Home

Nieuws 248 x bekeken

Provimi: nitraat in veevoer vermindert methaanuitstoot

Rotterdam - Door toevoeging van nitraat aan rundveevoer daalt de methaanemissie aanzienlijk. Dat blijkt uit proeven met melkkoeien, vleesvee en schapen. Veevoerbedrijf Provimi heeft wereldwijd patent aangevraagd op het gebruik van nitraat in rundveevoeding om de methaanuitstoot te verminderen.

De praktijkproeven zijn uitgevoerd in Nederland, Brazilië en Verenigde Staten. Hieruit blijkt dat bij schapen en vleesvee een reductie van 23 gram methaan per 100 gram nitraat kan worden bereikt. Bij melkkoeien is de reductie met 15 gram per 100 gram nitraat minder groot. “In vergelijking met ureum als stikstofbron, leidt het voeren van nitraat niet tot een hogere productiviteit”, concludeert Provimi. Nitraat maakt het veevoer wel duurder. “Nu het nog ontbreekt aan wetgeving of bonusregeling voor milieuvriendelijke productie, is er voor boeren geen financiële prikkel om voeringrediënten in te zetten die alleen maar milieuvoordelen bieden. Dit betekent dat onze methoden nog niet beschikbaar wordt gemaakt voor commerciële toepassingen”, aldus Provimi.
De methode wordt gezien als wetenschappelijke doorbraak. De methaanemissie door herkauwers is vanuit milieuoogpunt een grote zorg en is een verlies aan voerenergie voor het dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.