Home

Nieuws 215 x bekeken

'Plukkeurmerk paddenstoel is ketengarantiesysteem'

Zoetermeer – Het plukkeurmerk Fair Produce NL voor arbeidsomstandigheden op champignonbedrijven wordt een ketengarantiesysteem.

Zo komt het project alsnog in aanmerking voor collectieve financiering. Dat is de uitkomst van de bijeenkomst van de Sociaal Economiche Commissie van het Productschap Tuinbouw (PT).
Volgens plannen voor het systeem onthouden teeltbedrijven zich van arbeidsrelaties zoals Polenconstructies. Handelsbedrijven leggen zich op hun beurt vast alleen product met het keurmerk te verhandelen.

Voor het opstarten van het systeem van onder meer LTO, FrugiVenta, CNC en Banken was een financieringsverzoek ingediend bij het PT, maar het PT stelde dat certificering niet past in de toekomstagenda tot 2015. Ook heeft PT een afspraak met stichting Colland dat het niet investeert in projecten rondom arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden.

Door het keurmerk op te zetten als een ketengarantiesysteem is financiering wel mogelijk. ”Met een ketengarantiesysteem kan de sector slecht ondernemerschap uitbannen”, stelt een PT-woordvoerder. ”De financiering is puur gericht op de opstartfase en niet op exploitatie.” Begin maart zijn de plannen zover uitgewerkt dat de sectorcommissie groente en fruit over financiering kan besluiten. Pas dan wordt duidelijk hoe hoog de opstartkosten zijn.

Werkgevers en werknemers in de commissie reageerden positief op het voorstel. De partijen verwachten het instrument namelijk ook in te zetten voor andere producten, zoals in de glastuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.