Home

Nieuws 268 x bekeken

Piétrains met vreetvermogen; de toekomst

Dalfsen – Piétrains met vreetvermogen zijn de eindberen van de toekomst.

Deze visie gaf Kor Mast, commercieel directeur van Preferent K.I., op de bijeenkomst van Farm Focus in het Overijsselse Dalfsen. Hij baseerde zijn visie vooral op basis van de trends die hij in de markt ziet. Het slachtgewicht stijgt naar varkens met een geslacht gewicht van 95 kilo plus. Daarbij moet het karkas meer spierdikte vertonen en vooral niet teveel spek. De Piétrain voldoet als eindbeer goed aan deze eisen. Daarnaast moet het slachtvarken meer uniformiteit vertonen. Er is nu nog teveel spreiding in gewicht, maar ook in slachtkwaliteit. Biggen moeten meer zelfredzaam en vitaal zijn en moeten met weinig arbeid grootgebracht kunnen worden.

Beren mesten is nu al flink van toepassing. De schattingen lopen uiteen dat tussen de 10 en 25 procent van alle geboren beren zijn ballen behoudt. Ook voor goede mest- en slachteigenschappen past in dit segment een Piétrain goed als eindbeer. De focus voor de keuze van de eindbeer moet liggen in het rendement voor vermeerderaar en mester.

Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.