Home

Nieuws 237 x bekeken 1 reactie

Pensioenen in vleessector mogelijk gekort

Den Haag - Het Bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie en de Gemaksvoedingsindustrie (VLEP) is een van de vier kleine pensioenfondsen die mogelijk per 1 april van dit jaar de uitkeringen moeten korten. Dat meldt de Pensioenfederatie.

De dekkingsgraad, die aangeeft of het fonds aan de toekomstige verplichtingen kan voldoen, is bij het fonds niet op peil. Bij het gros van de fondsen zit de dekkingsgraad echter stevig in de lift; zij profiteerden van de gestegen rente.

De vier fondsen die aan de Pensioenfederatie hebben gemeld dat zij mogelijk moeten korten zijn naast de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie en de Gemaksvoedingsindustrie (VLEP) ook Stichting Pensioenfonds Cultuur, pensioenfonds Royal Leerdam en Stichting ISS Pensioenfonds.

In totaal zijn 90.000 mensen bij de fondsen aangesloten, onder wie ongeveer vijfduizend gepensioneerden. Dat is minder dan een procent van de totale populatie van pensioenfondsen, benadrukt de Pensioenfederatie. De fondsen hebben hun achterban inmiddels geïnformeerd of zijn daarmee bezig.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei vrijdag na de ministerraad dat hij blij is dat er maar vier fondsen zijn die mogelijk moeten korten. ''Maar we zijn nog niet klaar met het oplossen van de pensioenproblemen.'' Volgens hem gaan de meeste fondsen de goede kant op en is er voldoende dekking om te betalen, maar nog niet om te indexeren.

Het is de tweede keer dat een lijst naar buiten komt met fondsen die er zo slecht voorstaan dat dit mogelijk consequenties heeft voor de uitkeringen en de premie. Afgelopen zomer deed De Nederlandsche Bank (DNB) melding van veertien fondsen die een korting moesten overwegen. Van deze lijst hebben uiteindelijk zes à zeven fondsen de uitkeringen per 1 januari dit jaar gekort.

De Pensioenfederatie houdt nog een slag om de arm of de vier nieuwe fondsen daadwerkelijk zullen korten. In mei komt DNB met een oordeel over de evaluaties van de herstelplannen die ruim driehonderd fondsen hebben ingediend.

Bovendien kan er voor 1 april 2012 nog veel veranderen. Mochten de vier fondsen, bijvoorbeeld door een verdere rentestijging, hun dekkingsgraad zien verbeteren, dan is korten wellicht niet aan de orde.
Eén reactie

  • no-profile-image

    Als vleesproducenten kan men toch wel een gebaar maken en wat van het boven de markt hangend vlees ter compensatie aan de oud medewerkers geven. Het gebaar zal goed overkomen en het kan de vleesprijs positief beinvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.