Home

Nieuws 172 x bekeken

Onderzoek met ultrasone golven naar fusarium in tulpen

Hillegom - Wat is de effectiviteit van ultrasone geluidsgolven in de bestrijding van Fusarium tijdens het spoelen van tulpen? De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur heeft aan PPO gevraagd dit te onderzoeken.

Er is gekeken of ultrasone geluidsgolven in staat zijn besmetting met Fusarium te voorkomen. In samenwerking met ArcaZen is hiertoe de Bulbsweep uitgetest onder praktijkomstandigheden.

De Bulbsweep is een apparaat dat ultrasone geluidsgolven opwekt. Een vellenbak met daarin een Bulbsweep werd besmet met Fusarium sporen. Vervolgens zijn er tulpenbollen door getransporteerd. Het was niet mogelijk een verschil vast te stellen tussen het aantal zieke bollen met of zonder een ultrasone behandeling.
In een tijdreeks is getest of ultrasone geluidsgolven ook daadwerkelijk schimmelsporen van Fusarium doden. Hieruit bleek dat er na 5 minuten een effect te zien was. Dit effect is echter marginaal en zal geen groot effect hebben op het voorkomen van besmettingen.

Door het systeem te optimaliseren is het misschien wel mogelijk in korte tijd veel schimmelsporen te doden. Meer onderzoek is hiervoor noodzakelijk.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.