Home

Nieuws 195 x bekeken

Noorden opgelucht over afblazen CO2-opslag

Den Haag/Emmen - De noordelijke provincies zijn opgelucht dat de omstreden plannen voor ondergrondse opslag van CO2 van de baan zijn. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maakte dinsdagavond in Emmen op een CDA-bijeenkomst bekend dat hij kiest voor opslag van het broeikasgas onder zee in de regio Rijnmond.

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag. Maar met name de laatste maanden is in de provincies steeds meer verzet gerezen tegen de plannen, die door tegenstanders als zeer kostbaar en onveilig worden betiteld.

,,We zijn blij dat de minister het signaal uit het Noorden serieus heeft opgepakt'', zegt de Groningse gedeputeerde Marc Jager. De Drentse gedeputeerde Tanja Klip (VVD) reageert: ,,Een belangrijk criterium om de proef in Barendrecht niet door te laten gaan, was het gebrek aan draagvlak. Dan is het moeilijk vol te houden om in het Noorden wel een proef met ondergrondse CO2-opslag te doen.''

Vooral het gebrek aan draagvlak bij de bevolking en lokale bestuurders heeft Verhagen doen besluiten uit te kijken naar alternatieve vormen van ondergrondse opslag. Momenteel wordt er in de regio Rijnmond gewerkt aan een voorstel hiervoor. Daarnaast zijn er volgens Verhagen nog enkele ,,interessante'' voorstellen ingediend

,,We willen maatregelen treffen om klimaatverandering tegen te gaan. Opslag van CO2 kan daarbij een nuttig middel zijn. Dat kan nu gebeuren onder zee. Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust'', lichtte Verhagen in Emmen toe. Verhagen blies in november vorig jaar al een proefproject voor CO2-opslag in Barendrecht af wegens ,,een volledig gebrek aan lokaal draagvlak''.

Cruciaal was de omslag die de provincie Groningen maakte. Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen waren tot dusverre voorstander van CO2-opslag, maar liet die lijn vorige week varen. Volgens de Groningse gedeputeerde William Moorlag heeft Verhagen de discussie over opslag ,,verpest en verprutst''. GS van Groningen verwijt de minister dat die een klimaat heeft gecreëerd dat ,,het Noorden weer het afvalputje van Nederland wordt''.

Egbert Brons, voorzitter van Co2ntramine (de noordelijke actiegroep tegen ondergrondse opslag CO2) reageert blij: ,,We zijn heel blij dat het niet doorgaat. Dat is voor ons en vele mensen een enorme opluchting. Ons doel is bereikt. Deze slag is gewonnen, maar nog niet de strijd. Want we zijn ook tegen onderzeese opslag. We willen dat de overheid voor een duurzame manier van energieopwekking kiest.''

Of registreer je om te kunnen reageren.