Home

Nieuws 362 x bekeken

Noord-Hollandse grondeigenaren niet akkoord met afspraak LTO – Gasunie

Beverwijk – Grondeigenaren in de Haarlemmermeer willen een betere vergoeding voor de aanleg van een nieuwe hoofdgasleiding tussen Beverwijk en Wijngaarden. Dat melden LTO Noord afdeling Haarlemmermeer en Hollands Particulier Grondbezit (HPG).

LTO Nederland en Gasunie hebben recent nieuwe afspraken gemaakt over de vergoeding voor boeren die een gasleiding door hun grond krijgen. Daar gaat LTO Noord Haarlemmermeer niet mee akkoord. De belangenorganisatie vindt de vergoeding die Gasunie biedt voor de aanleg van de leiding veel te laag.

Gasunie hanteert nu een eenmalige vergoeding van € 2,44 per vierkante meter. De grondeigenaren vinden dit niet voldoende. ”In elk geval zou een jaarlijkse voor inflatie gecorrigeerde vergoeding moeten worden gegeven voor het gebruik van de grond. Daarnaast zou de vergoeding afhankelijk moeten zijn van de lokale grondprijs. De waardedaling van grond waar de gasleiding ligt, is namelijk veel groter in de Haarlemmermeer dan in andere delen van het land”, aldus Reinier van Elderen van HPG.

LTO Noord Haarlemmermeer en HPG hebben gesproken met Gasunie. ”Gasunie stelt dat de vergoedingen niet onderhandelbaar zijn en dat tarieven voor het hele land gelijk zijn”, aldus voorzitter Nico Koeckhoven van LTO Noord Haarlemmermeer.

Het nieuwe tracé tussen Beverwijk en Wijngaarden staat officieel nog niet vast. Er wordt gewerkt aan een MER-rapportage. LTO Noord Haarlemmermeer heeft bovendien een alternatief tracé voorgesteld voor de gasleiding.

De LTO Noord-afdeling en HPG adviseren boeren in het gebied voorbereidende werkzaamheden, zoals proefboringen niet toe te staan op hun land.

Of registreer je om te kunnen reageren.