Home

Nieuws 291 x bekeken 3 reacties

Noord-Holland staat behandelen ganzennest toe

Haarlem - De provincie Noord-Holland geeft dit jaar wederom toestemming om nesten van ganzen te behandelen. De provincie staat het schudden, prikken of dompelen van eieren toe om te voorkomen dat ze uitkomen.

Noord-Holland wil hiermee de overlast van de ganzen verminderen. De behandeling is alleen toegestaan op basis van een provinciale vrijstellingsverordening voor nestbehandeling.

Daarvoor is melding vooraf, rapportage achteraf en een schriftelijke grondgebruikersverklaring nodig. De vrijstellingsverordening is alleen bedoeld voor het behandelen van nesten van knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans, kolgans en rietgans. Voor de nestbehandeling van de Nijlgans en de Canadese gans geldt dat deze landelijk zijn vrijgesteld en daarom is er geen provinciale vrijstelling nodig om deze nesten te behandelen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarom moeten de eieren behandeld worden? Is eenvoudig oogsten en consumeren niet een meer economische optie? O.K. voor bebroede eieren is behandelen de enige mogelijkheid om de populatie te beperken. Heeft veel weg van abortus plegen.

  • no-profile-image

    Prikken en schudden bennen hele slechte methoden. De eieren motten gewoon in maiskiemolie gedompeld worden. Dat is de enige waterdichte manier van nestbeheer. En nesten van Rietganzen? Die broeien helegaar niet in ons land. Die stomme Jaap Bond haalt zomer- en winterganzen door mekaar.En die paar broedende kolgansjes veroorzaken helegaar geen problemen in Noord Holland. Het CDA wel. Weg ermee dus!

  • no-profile-image

    Melkboer je heb gelijk. Verse ganzeneieren kennen veel beter geraapt worden voor de consumptie. Maar niet allemaal, want dan beginnen de ganzen meteen weer opnieuw op een andere plek. Gewoon een of twee eieren per nest laten leggen en de rest 'oogsten'. Geef al die stoere jagers dus maar een rieten FBE-eiermand en stuur ze het hele voorjaar te veld. Vanzelf zonder geweer, want jacht maak meer kapot dan ons lief is!

Of registreer je om te kunnen reageren.