Home

Nieuws 196 x bekeken

Narcissen te kust en te keur

Lisse - Van de voorjaarsbloem bij uitstek, de narcis, zijn deze week in de keuringszaal bij CNB in Lisse flink wat soorten en cultivars vertegenwoordigd.

Eric Breed showt enkele exemplaren van de tazetta Narcissus cypri. Een royaal geurende, niet al te grote narcis met wit bloemblad en gele trompet. Breed jr. show het product met bol en al op water. Een trend die ook door steeds meer consumenten wordt overgenomen en alleszins aantrekkelijk is. Van de getoonde soort wordt niet al te veel geteeld mede omdat de handel het niet oppakt. Jammer, want de narcis is goed binnen en buiten te gebruiken.

J.H. Oostdam zette maandag een flink aantal narcissen in de keuringszaal, waaronder zowel splinternieuwe als cultivars die al wat jaartjes mee gaan. Nieuw is bijvoorbeeld de grootkronige, puur gele Narcissus KV-6. Wit met een gele trompet is de dubbele Narcissus ‘Westward’, waarvan ongeveer een hectare wordt geteeld. Prachtig wit, met en vol oranje trompet is N. Mozart’ die al in 1915 werd geregistreerd en verder noemen we uit de veelheid onder andere de kleine N. ‘Little Gem’, de grote gele ‘Golden Convention’ en de lichtgele ‘New Generation’.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.