Home

Nieuws 204 x bekeken

'Lamy: ’verslaving aan goedkoop voedsel positief'

Genève – Het is goed dat delen van de wereld verslaafd zijn geraakt aan goedkoop voedsel.

In grote delen van de wereld bidden mensen voor goedkoper. Dat zei directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO in een toespraak bij de NGO CUTS in Genève, met als thema de Afrikaanse landbouw.

Lamy reageerde op een uitspraak van Olivier de Schutter, de VN-rapporteur over het Recht op Voedsel. Lamy : ”in Gabon geeft men 50 procent van hun inkomen uit aan voedsel. Voedselzekerheid is dus niet alleen een kwestie van beschikbaarheid, maar ook betaalbaarheid.”

De Afrikaanse landbouw moet volgens Lamy efficiënt worden met behulp van beter zaaigoed, meststoffen, een betere infrastructuur en meer marktgerichte boeren. Maar zelfvoorzienendheid mag volgens de Fransman geen doel op zich zijn. Hij wijst daarbij op de dominante economische theorie, die het belang van specialisatie voorschrijft.

”Einstein kon twintig keer meer wetenschap per minuut produceren dan zijn assistent, maar slechts tien keer meer documenten. De wereld profiteert als al zijn tijd is toegewijd aan waar hij het beste in is (-) en niet aan het schrijven, redigeren en versturen van zijn eigen brieven!”

Volgens Lamy is het voor een belangrijk deel juist een focus op zelfvoorzienendheid geweest die de voedselzekerheid in Afrika heeft ondermijnd. Door het gebrek aan competitie stond de ontwikkeling van de landbouw zo goed als stil. Het voedseltekort van Afrika vertegenwoordigt momenteel een waarde van 20 miljard dollar, aldus Lamy.

Naast liberalisering heeft Afrika volgens Lamy behoefte aan het afbreken van koloniale handelspatronen. Deze hebben Afrika ”opgesloten” in de export van onbewerkte grondstoffen naar de voormalige koloniale heersers. Lamy denkt dat een nieuw vrijhandelsverdrag bij het afbreken van deze structuren een ”bescheiden rol” kan spelen.

”Het (afsluiten van de Doha Ronde, red.) geeft de minst ontwikkelde landen importtariefvrije, quotavrije toegang tot exportmarkten. Het zal de koloniale patronen behandelen (-), door het reduceren van tariefescalatie.” Met het laatste bedoelt Lamy bijvoorbeeld de hoge importtarieven voor chocolade en koffie, en lage tarieven voor koffiebonen en cacao.

De Doha Ronde reduceert ook de subsidies die de rijke wereld aan zijn boeren geeft, en welke rechtstreeks concurreren voor boeren in arme landen bemoeilijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.