Home

Nieuws 279 x bekeken

Kamer verbaasd over plannen Aigner voor verbod koloniekooi

Den Haag – Landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer hebben met verbazing kennisgenomen van de voornemens van de Duitse landbouwminister Aigner om in 2012 ook koloniehuisvesting voor leghennen te verbieden.

De EU-lidstaten hebben eerder besloten tot een verbod op de legbatterij per 2012. In Duitsland geldt al sinds 2009 een dergelijk verbod. Vooral in de zuidelijke EU-lidstaten is het aandeel legbatterijen nog altijd groot; het is de vraag of deze landen 2012 halen.

In Nederland besloot de Kamer enkele jaren geleden na enige aarzeling tot een verbod op de ’verrijkte kooi’ per 2021. De koloniehuisvesting geldt dan als ondergrens. De Kamer koos hier destijds voor met het oog op de belangrijke Duitse afzetmarkt.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans voelt geen enkele aandrang het nieuwste Duitse voorbeeld na te volgen. ”Eerst moet in de rest van Europa de kooi eruit, voor wij hier weer één stap gaan zetten.”
Ook VVD-Kamerlid Janneke Snijder vraagt zich hardop af wat Aigner met de nieuwe maatregel wil bereiken. ”Wij gaan niet zwalken, en houden vast aan ons eerdere besluit om de verrijkte kooi per 2021 af te schaffen. Alls Aigner verstandig is, sluit ze zich daarbij aan.”

Ook de PvdA voelt er weinig voor om de verschillen in de EU te vergroten. ”We moeten niet verder voor de troepen uitlopen.” Jacobi wil staatssecretaris Henk Bleker (ELI) vragen het punt in Europa aan te kaarten.

CU-woordvoerster Esmé Wiegman zegt het initiatief van Aigner ”interessant” te vinden. Maar ook voor haar is doorslaggevend dat ondernemers het tempo bij kunnen houden. ”Het moet wel realistisch zijn.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.