Home

Nieuws 221 x bekeken 2 reacties

Inkomen EU-boeren neemt tot 2020 20 procent toe

Brussel – Het inkomen van boerenbedrijven in de EU neemt tot 2020 per arbeidskracht zo’n 10 procent toe.

Waar de inkomens in West-Europese lidstaten vrijwel gelijk blijven, noteren de Midden-Europese lidstaten plus Malta een plus van ruim 35 procent. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie.

Het inkomensniveau in de twaalf laatst toegetreden lidstaten (Roemenië, Bulgarije, Polen etc.) komt in 2020 45 procent hoger uit dan in de referentieperiode van 2005 tot en met 2009. Voor West-Europese lidstaten geldt dat het inkomen in 2011 10 procent hoger lag dan in de referentieperiode, maar nu zal stagneren.

Het grote verschil tussen de regio’s lijkt vooral te zitten in de inzet van arbeid. In de ramingen wordt ervan uitgegaan dat in Midden-Europa nog veel meer kan worden geautomatiseerd. De inzet van arbeid neemt tot 2020 in Midden-Europa af met ruim 20 procent.

De rapporteurs benadrukken dat de ramingen slechts een richting aangeven, en niet als nauwkeurige projecties dienen te worden gelezen. Niet alleen zijn aannames gedaan over de toename van de consumptie en productie, ook is uitgegaan van een gelijk blijvend landbouwbeleid.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Als de boeren geluk hebben, krijgen ze net de inflatie vergoed. Liggen ze nog steeds achter met hun inkomen net als nu. Waarom moeten de producenten van voedsel steeds aan de achterste tet liggen en mogen de voedsel industrieën in winst % denken van > 10 % op jaar basis. Wat doen de boeren fout?

  • no-profile-image

    durk

    Met dit soort berichten wordt de boerenstand monddood gemaakt, vooral niet klagen dat er nu en in de komende jaren niets wordt verdiend

Of registreer je om te kunnen reageren.