Home

Nieuws 190 x bekeken

'India moet rijst en tarwe exporteren'

New Delhi - Voor India is de tijd gekomen om weer tarwe en rijst te exporteren en daarmee een rem te zetten op de stijging van de voedselprijzen in de wereld. Dat zei de minister van landbouw in India, Sharad Pawar, woensdag.

India is de derde producent van tarwe en de tweede van rijst in de wereld en het land heeft de export de afgelopen jaren flink beperkt. Volgens de minister zit het land ruim in de voorraden en hij wil dat de regering zich gaat beraden om het roer om te gooien.

Pawar denkt dat de productie van tarwe in zijn land in dit oogstjaar gaat naar een record van 84 miljoen ton, na 80,7 miljoen ton in het voorgaande jaar. De productie van rijst zal volgens hem toenemen van 89 miljoen ton naar 94 miljoen ton.

De Indiase suikersector wil dat de overheid ook het exportverbod op suiker opheft. Het exportverbod was vorig jaar ingesteld vanwege een suikertekort. De suikerproducenten verwachten dat de suikeroogst dit seizoen groter is dan het verbruik.

India voerde de exportbeperkingen in 2007 en in 2008 in om de afzet in eigen land veilig te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.