Home

Nieuws 229 x bekeken

Implementatie nieuwe AM-regels

Per 1 juli geldt de nieuwe Europese AM-bestrijdingsrichtlijn. Voor de bloembollensector start deze richtlijn in de praktijk met de teelt van voorjaarsbloeiende bolgewassen, die in het najaar van 2010 zijn geplant.

Met de nieuwe richtlijn is de verplichting vervallen om bloembollen te telen op percelen met een geldige AM-onderzoeksverklaring. Helaas is de Fytorichtlijn nog niet aangepast op de gewijzigde AM-bestrijdingsrichtlijn waardoor bloembollen op dit moment alleen in de handel mogen worden gebracht als deze zijn geteeld op een AM vrij perceel. De Bloembollen Keuringsdienst (BKD) heeft op haar website een aparte pagina over AM. Inmiddels is de BKD in opdracht van de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, Anthos, bezig met het nemen van grondmonsters op aardappelmoeheid (AM) in aardappelteeltverbodsgebieden ten behoeve van de export naar de Verenigde Staten en Canada. Deze bemonstering wordt uitgevoerd in de Bloembollenstreek, Kennemerland en het Noordelijk Zandgebied.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.