Home

Nieuws 148 x bekeken

ING: grotere productie agrarische sector in 2011

Amsterdam - In 2011 produceert de Nederlandse agrarische sector 1,5 procent meer. In 2012 stijgt het productievolume verder tot 1,7 procent. Dat schrijft het ING Economisch Bureau.

Vorig jaar steeg het productievolume met 1,1 procent. ING verklaart de productiestijging uit een reactie op hoge prijzen die het gevolg zijn van een sterke exportvraag.

Door extreme weersomstandigheden in 2010, onder meer in Rusland, vielen oogsten van gewassen als tarwe en mais tegen. Tegelijk nam de vraag vanuit opkomende economieën als China toe. De prijzen stegen dus, en boeren reageren daarop door de productie te verhogen.

Prijzen blijven volgens alle grote Nederlandse banken dit jaar op een relatief hoog niveau. De situatie in Egypte, dat het voor transport van goederen en olie cruciale Suez-kanaal controleert, heeft recent de graanprijs verder omhoog gestuwd.

ING schrijft wel dat de binnenlandse consumptie van voeding door hoge prijzen uiteindelijk wel kan stagneren, maar kan niet inschatten op welk moment dit gaat spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.