Home

Nieuws 158 x bekeken

IJslandse president tekent Icesave akkoord niet

Reykjavik - De IJslandse president Olafur Grimsonn tekent het akkoord over de terugbetaling van de Icesave-schulden aan Nederland en Groot-Brittannië voor de tweede maal niet.

Dat werd zondag bekend. Grimsonn gaf aan dat er zo snel als mogelijk weer een nieuw referendum over Icesave zal plaatsvinden. De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir gaf aan erg teleurgesteld te zijn door de beslissing van Grimsson en de oproep tot een nieuw referendum.

Het is de tweede keer dat Grimsson zijn veto uitspreekt over een akkoord over Icesave. Hij weigerde een eerste akkoord te tekenen waarna het in een referendum aan de bevolking werd voorgelegd. In de volksraadpleging van maart stemde een meerderheid tegen. Daarna begonnen nieuwe onderhandelingen tussen de drie landen. Eind vorig jaar bereikten ze een nieuwe overeenkomst.

De IJslandse regering maakte nieuwe afspraken om al het geld dat is voorgeschoten van zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank te compenseren. In deze nu door de president afgekeurde deal zou IJsland Nederland een vaste rente betalen van 3,0 procent. Die rente is een stuk lager dan de eerder afgesproken 5,5 procent, maar nog wel kostendekkend.

IJsland zou in juli 2016 met betalen beginnen en moest daarmee voor 2046 klaar zijn. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard terug moet naar Nederland. Icesave viel in oktober 2008 om op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Vorige week stemde het IJslandse parlement in met deze overeenkomst. In het parlement waren 44 stemmen voor en zestien tegen. Drie leden onthielden zich van stemming.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil van de IJslandse regering horen hoe ze het besluit van de IJslandse president duidt om het akkoord over de terugbetaling van Icesave-schulden niet te ondertekenen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag wijst er zondag in een reactie op dat de onderhandelingen met IJsland over de terugbetaling zijn afgerond, en dat het verder afwacht hoe de IJslanders intern hun besluitvorming afronden.


Of registreer je om te kunnen reageren.