Home

Nieuws 204 x bekeken

Hoogleraar ziet kans voor omgekeerde veredeling

Wageningen - De veredeling in de land- en tuinbouw kan enorm versnellen met behulp van omgekeerde veredeling (reverse breeding). De techniek maakt het mogelijk uit een geselecteerde plant heel snel ouderlijnen te maken, die voor zaak kunnen zorgen.

In zijn rede bij de aanstelling van Hans de Jong als hoogleraar Cytogenetica aan Wageningen Universiteit, zegt De Jong dat zaadbedrijven en veredelaars jaren kunnen winnen door kennis uit de chromosoom biologie beter te benutten. Volgens De Jong kan het veredelingsproces verkorten van ongeveer tien jaar tot twee jaar. “Dat is niet alleen goed voor de Nederlandse economie, maar ook voor het wereldwijde voedselvraagstuk”, aldus de hoogleraar.

De cytogenetica kijkt naar het gedrag van chromosomen in een celkern. Op chromosomen liggen de genen, waarin de erfelijke eigenschappen van planten en dieren zijn vastgelegd. Chromosomen spelen een belangrijke rol bij de bepaling van het geslacht en de manier waarop genen worden aangestuurd.

De Jong wil als hoogleraar onder meer bekijken op welke manier het chromosoom de eigenschappen beïnvloedt. Gebleken is dat in stress-situaties de erfelijke eigenschappen zelf niet veranderen, maar dat daardoor de eigenschappen van het individu wel kunnen worden beïnvloed en doorgegeven aan volgende generaties.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.