Home

Nieuws 203 x bekeken

Geen akkoord grens transgene grondstof in veevoer

Brussel - Europese lidstaten kunnen nog geen afspraak maken over een een bovengrens voor ongewenste transgene grondstoffen in veevoer. De regel is nu dat veevoer geen ongewenste transgene grondstoffen mag bevatten.

In een subcommissie van het permanent comité voor de volksgezondheid en de diergezondheid van de Europese Commissie is de afgelopen dagen gepraat over een afspraak die inhoudt dat de zogenoemde nultolerantie blijft bestaan. Tegelijk wordt voorgesteld om vast te leggen op welke manier wordt getest om uniformiteit te verkrijgen binnen de Europese Unie. Het voorstel was om een testgrens in te stellen, waarbij een overschrijding van de 0,1 procentsgrens zou worden uitgelegd als overtreding van de nultolerantie. Vervuiling van minder dan 0,1 procent zou worden toegestaan.

Het voorstel had weliswaar een meerderheid, maar kwam 24 stemmen tekort voor een gekwalificeerde meerderheid, die vereist is. Nederland is met onder meer Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Scandinavische lidstaten voor de invoering van een testgrens.

De kwestie komt op 22 februari opnieuw aan de orde in het comité voor de diervoeders. Als daar het voorstel ook strandt, blijft de huidige regeling van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.