Home

Nieuws 195 x bekeken

Gasprijs ook omhoog door onlusten Libië

Doetinchem - De onlusten in Libië duwen in navolging van de olie- en graanprijs ook de gasprijs omhoog.

Toch denkt energieadviesbureau Nife uit De Lier dat de stijging van de gasprijs minder scherp zal zijn dan de stijging van de olieprijs. Het Internationale Energie Agentschap vreest dat hogere energieprijzen de stabiliteit van de wereldeconomie aantasten.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) tikte gisteren even 108 dollar aan, het hoogste niveau sinds 2008. De dag werd afgesloten met een prijs van 102,53 dollar (75,6 euro). De prijs is de laatste zes maanden circa 40 procent gestegen. Ook de graanprijs is fors gestegen.

De stijging is het gevolg van onlusten in Libië. Het Noord-Afrikaanse land produceert volgens het Internationale Energie Agentschap circa 1,5 miljoen vaten per dag, oftewel 2 procent van de wereldproductie. Libië geldt tevens als een middelgrote exporteur van gas.

“De gasprijs stijgt vermoedelijk voor een gedeelte mee met de olieprijs”, aldus energiespecialist Erik Ammerlaan van NIFE Energieadvies, die geen prognose noemt. Momenteel wordt op de Endex-beurs 24,25 cent per kuub betaald bij levering in 2012. Op de TTF-spotmarkt ligt de prijs nog drie cent lager. De graanprijs is in Parijs opgeklommen tot 260,50 euro per ton.

“De markten voor olie en gas zijn niet meer direct aan elkaar gekoppeld. Deels zijn het echter wel substituten van elkaar, en als olie duurder wordt, gaat vaak ook gas omhoog.” Uiteindelijk zal de schok minder zijn dan bij olie, aldus Ammerlaan. Voor WKK-bezitters is de ontwikkeling cruciaal: de sparkspread, het verschil tussen de kosten van gas en de opbrengst van elektriciteit bevind zich op een dieptepunt onder de 30 euro per Mwh.

“Olie wordt voor een fors deel geproduceerd in politiek weinig stabiele landen. De gasmarkt is een andere: er wordt gas geproduceerd in rustige landen als Noorwegen maar ook Nederland. Het betreft voor een belangrijk deel een regionale markt, en nog geen wereldmarkt. Er is nu een speculatieve stijging, maar er is in essentie voldoende gas voorradig in de regio.”

Banken vrezen wel dat de aanhoudende onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten het herstel van de wereldeconomie aantast. Dure olie tast handelsbalansen aan waardoor landen zich gedwongen kunnen voelen de rente te verhogen. Met een hogere rente wordt economische groei “afgekoeld”.

De prijs van granen stijgt door de onrust. De markt speculeert op hernieuwde koopwoede in de regio. Een deel van de volkswoede komt immers voort uit de scherp gestegen voedingsprijzen. Waar op korte termijn echter graanprijzen kunnen stijgen, zal bij een zwakkere wereldeconomie de prijs uiteindelijk dalen, aldus het Internationaal Energie Agentschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.