Home

Nieuws 212 x bekeken

Fraude via satelliet opgespoord

Enschede - Met eenvoudige satellietbeelden kan fraude met landbouwsubsidies worden opgespoord.


Dat stelt promovendus Mobushir Riaz Khan, die woensdag promoveert aan de Universiteit van Twente. Khan heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om met satellietbeelden de ontwikkeling van verschillende gewassen te volgen en daarmee voorspellingen te kunnen doen over de te verwachten oogst. Hij maakte daarbij gebruik van lage resolutie satellietbeelden die ook voor arme landen beschikbaar zijn (1 bij 1 kilometer).Khan bekeek ondermeer de ontwikkeling van de gewassen in het Spaanse Andalusië. Daar viel hem op dat het areaal zonnebloemen dat was opgegeven voor Europese steun groter was dan wat er daadwerkelijk werd geteeld. Zijn gegevens over de zonnebloemteelt in Andalusië maken overigens geen deel uit van het promotieonderzoek. "Maar de lokale autoriteiten waren er wel zeer in geïnteresseerd", zegt Khan. In Nederland wordt ook met behulp van satellietbeelden gecontroleerd op de subsidie-aanvragen. Nederland gebruikt daarvoor echter veel preciezere satellietbeelden, die tot op perceelsniveau informatie verstrekken. 

Of registreer je om te kunnen reageren.