Home

Nieuws 158 x bekeken

Frans prijsoverleg haalt weinig uit

Parijs – Het overleg tussen de Franse voedingsindustrie en de grote winkelbedrijven onder leiding van landbouwminister Bruno Le Maire lijkt weinig opgeleverd te hebben.

Weliswaar verklaarde de minister dat het doel een eerlijk en gecontroleerde aanpassing van de voedingsprijzen aan de gestegen grondstofprijzen is, maar de partijen hebben desondanks weinig toegegeven.

Le Maire had de voedingssector en zijn grootste afnemers naar zijn ministerie geroepen omdat het jaarlijkse overleg over de inkoopprijzen – en daarmee de winkelprijzen – van voedingswaren stroef verloopt. Dat overleg moet zoals gebruikelijk leiden tot nieuwe afspraken die dan op 1 maart in kunnen gaan.

De voedingsbedrijven willen de gestegen grondstoffenprijzen zo veel mogelijk doorberekenen. Zij staan daarbij zwaar onder druk van organisaties van varkens- en pluimveehouders, melkveebedrijven en andere boeren en tuinders. Le Maire zelf benadrukte dan ook opnieuw dat vooral de prijzen van varkens-, pluimvee-, rundvlees en zuivel omhoog zouden moeten. De winkeliers willen echter niet gedwongen zijn om de consument meer te rekenen.

Le Maire wilde met zijn rondetafelgesprek de zaak wat los weken, maar lijkt daar, gezien zijn vage uitspraken na afloop van dat overleg, niet of nauwelijks in geslaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.