Home

Nieuws 220 x bekeken

FPG: investeringsbudget nodig voor Europese landbouw

De Klomp – De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) pleit voor een groter investeringsbudget voor de Europese landbouw.

Alleen bij een groter budget kan binnen de EU volgens de FPG voldoende, veilig en betaalbaar voedsel worden geproduceerd zonder de natuur of het landschap schade toe te brengen.

De FPG vindt dat boeren een basispremie moeten krijgen voor de productie van voedsel, met een extra toeslag voor zaken als landschapsbeheer, waterberging, recreatie en de productie van duurzame energie. Of deze toeslagen WTO-bestendig zijn weet de FPG niet. Eerder hebben landen als Brazilië geprotesteerd, zeggende dat toeslagen voor maatschappelijke dienste willekeurig kunnen worden toebedeeld.

Stafmedewerker Jeroen Nuissl: ”de Europese burger stelt hoge eisen aan natuur, landschap en voeding; vindt natuur, landschap en voeding belangrijk. Zaken die buiten de EU soms niet geborgd zijn. Bij de ambities moet dus een passend budget komen, of anders moeten de ambities worden bijgesteld.”

Volgens Nuissl vindt de organisatie gehoor bij de huidige regeringspartijen maar ook daarbuiten. ”Het lijkt erop dat men het eens is over de noodzaak van hervormingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.