Home

Nieuws 303 x bekeken

Export Egypte hervat, transport moeizaam

De export van verse groenten en fruit vanuit Egypte is sinds een aantal dagen weer voorzichtig op gang gekomen, maar transportmogelijkheden blijven beperkt.Volgens exporteurs zijn er nog steeds grote problemen met het vervoer over zee. Zo zouden diverse rederijen hebben besloten Egypte voorlopig links te laten liggen om eventuele problemen met transport en oponthoud in de haven te voorkomen.

Vanuit de belangrijkste havens vertrekken veel schepen met vertraging. Dat heeft in sommige gevallen, zoals met verse citrus, paprika en tomaten voor behoorlijke problemen gezorgd. Exporteurs klagen onder meer over containers die zijn kwijtgeraakt.

Als alternatief kiezen exporteurs nu voor luchtvracht, maar ook daar zijn de mogelijkheden beperkt. Vliegtuigmaatschappijen vliegen met kleinere toestellen, omdat het aantal passagiers van en naar Egypte beperkt is. Dat betekent dringen voor een plekje met een stijging van de transportkosten als gevolg. Die kosten worden doorberekend aan klanten.

Aardbeienprijzen voor de Egyptische aardbeien zijn deze week weer wat gezakt. Een exporteur spreekt van 8 tot 8,5 euro per 2,5 kilogram. Eerder lagen die prijzen ongeveer 2 euro hoger.
Aardbeienproducenten hebben flinke verliezen geleden. Ongeveer 50 procent van het totale aardbeienvolume, dat in de afgelopen drie weken naar Europa verscheept had moeten worden, is naar alternatieve markten gegaan, vaak voor dumpprijzen.

Door de situatie worden diverse aardbeientelers bedreigd in hun voortbestaan. Hoe groot de exacte omvang van de schade is, zal pas duidelijk worden in de komende weken

Of registreer je om te kunnen reageren.