Home

Nieuws 160 x bekeken

Europese stemmen staken weer over toelating transgeen gewas

Brussel – De EU-lidstaten hebben wederom geen overeenstemming kunnen bereiken over de toelating van vier transgene gewassen. Het betreft drie transgene maissoorten van Syngenta en een transgene katoensoort van DowAgroSciences.

De aanvragen waren gedaan om de gewassen te mogen gebruiken voor zowel voedsel als veevoer en om ze te mogen importeren en verwerken.

De Europese voedselautoriteit Efsa had al geoordeeld dat de gewassen geen gevaar opleveren voor de volks- en diergezondheid en het milieu niet schaden.

Nu moet de Europese Raad van ministers zich uitspreken over de toelatingsaanvragen. Als zij evenmin tot overeenstemming komen – wat zeer waarschijnlijk is – dan valt een besluit terug aan de Commissie.

Europa kan al jaren geen besluit nemen over de toelating en teelt van transgene gewassen; voor- en tegenstanders onder de lidstaten houden elkaar gevangen.

Om deze impasse te doorbreken heeft de Commissie recent voorgesteld, op initiatief van Nederland, om besluiten over de teelt van genetisch veranderde gewassen over te laten aan de lidstaten. Juristen stellen dat het voorstel indruist tegen de interne markt en tegen WTO-regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.