Home

Nieuws 269 x bekeken

Eurocommissaris De Gucht bezoekt Mercosur-landen

Brussel – Eurocommissaris Karel De Gucht (handel) brengt van maandag tot en met woensdag een bezoek aan Paraguay en Uruguay. Voornaamste onderwerp van gesprek is het handelsoverleg tussen de EU en Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok waarvan beide landen deel uitmaken.

De Gucht zal in de twee landen gesprekken voeren met beide presidenten en ministers van buitenlandse zaken en handel. Paraguay is momenteel voorzitter van Mercosur, dat ook Brazilië en Argentinië als leden kent.

In mei vorig jaar besloten de EU en Mercosur hun overleg over liberalisering van de onderlinge handelsbetrekkingen te hervatten, nadat dit in 2004 was stilgelegd. Tegen de achtergrond speelt de stagnatie in het WTO-overleg; in dat licht probeert de EU tot nieuwe handelsafspraken te komen met belangrijke partners, waaronder Mercosur en landen in Azië.

De hervatting van de besprekingen met Mercosur zijn tegen het zere been van de Europese agrosector; met name de vleesindustrie vreest een toename van de concurrentie uit Zuid-Amerika, als de importtarieven worden verlaagd.

De Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, zei onlangs namens de Commissie nog dit jaar met Mercosur tot overeenstemming te willen komen. Het Nederlandse kabinet steunt de inzet van de Europese Commissie.

Foto

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.