Home

Nieuws 163 x bekeken

EU-regeringsleiders willen meer energiezekerheid

Brussel – Er zijn meer inspanningen nodig om de energievoorziening van Europa op peil te houden.

Dat concludeerden de 27 Europese regeringsleiders vrijdagmiddag tijdens een top in Brussel. De lidstaten willen dat uiterlijk in 2014 de interne markt voor gas en elektriciteit is gerealiseerd. Daarvoor moet de infrastructuur flink worden gemoderniseerd en dienen alternatieve transportroutes te worden aangelegd.

De kosten moeten uit de markt worden betaald, vinden de regeringsleiders. Alleen in een beperkt aantallen gevallen waarbij private middelen ontoereikend zijn, zullen overheden de investeringen op zich nemen. Ook wil de Europese Unie dat er extra hard wordt gewerkt aan het halen van de energiebesparingsdoelstelling van 20 procent in 2020.

Volgens de voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek is het onvermijdelijk dat er flink wat publiek geld in de energie-infrastructuur wordt gestoken. Het jaarlijkse energiebudget van de EU is met 20 miljoen euro volgens hem ’verwaarloosbaar’.

Of registreer je om te kunnen reageren.