Home

Nieuws 170 x bekeken

EU moet werking varkenscyclus onderzoeken

Doetinchem – Een onderzoek naar de werking van de varkenscyclus en de prijsvorming voor de varkens.

Dat is één van de zaken die de NVV van groot belang vindt als het om de Nederlandse inbreng gaat bij de Expertgroep van de EU die zich buigt over de problemen van de varkenssector. Andere zaken die Nederland inbrengt zijn de volatiliteit van de voergrondstofprijzen.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg hecht groot belang aan een goed onderzoek van de werking van de varkensmakrt, de varkenscyuclus en de prijsvorming. “De varkenscyclus werkt gewoon niet goed meer en dat moet maar eens boven water komen. De Europese commissie gaat er nog veel te veel van uit dat die cyclus nog wel werkt en leunt te veel achterover.”

Een andere zaak die de NVV van belang vindt is de opstelling van de EU in de WTO-onderhandelingen en de onderhandelingen met de Mercosur-landen. “We moeten voorkomen dat we via de achterdeur varkensvlees importeren doordat we als wisselgeld worden gebruikt”, aldus Zwanenburg.

Al deze zaken zijn deze week besproken in een ketenoverleg met de andere partijen die zijn betrokken bij de varkensketen en de overheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.