Home

Nieuws 249 x bekeken

ELI moet loonwerkers 1,5 miljoen euro betalen

Den Haag – Het ministerie van ELI moet loonwerkers 1,5 miljoen euro betalen vanwege de herziening van het Europese suikerbeleid. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) deze week bepaald in een zaak die was aangespannen door de loonwerkersbond Cumela.

Bij de herstructurering van de Europese suikersector in 2006 is een fonds in het leven geroepen voor het uit de markt nemen van productiecapaciteit. Het meeste geld ging naar suikerfabrieken die zijn gesloten, maar 10 procent was bestemd voor telers en loonwerkers. De lidstaten mochten zelf bepalen hoe ze het geld onder telers en loonwerkers verdeelden, omdat beide groepen last hadden van de krimp van het bietenareaal.

Voor Nederland was bijna 7,9 miljoen euro beschikbaar uit het fonds. De vorige minister van landbouw Gerda Verburg betaalde bijna 6,9 miljoen euro uit aan de bietentelers en 1 miljoen euro aan de loonwerkers.

Cumela-directeur Jan Maris vindt dat de loonwerkers sterk zijn benadeeld bij de verdeling van het geld. ”De werkelijke schade kan wel tegen de 11 miljoen euro bedragen, doordat het machinepark van de loonwerkers veel minder waard werd. Door de forse areaalkrimp was er een overaanbod van bietenrooiers op de markt. Bovendien konden de loonwerkers hun bietenrooiers minder efficiënt inzetten. Zo’n 90 procent van alle bieten in Nederland wordt gerooid door loonwerkers.”

Maris had gehoopt op een vergoeding van 3 miljoen euro. ”Dat is helaas niet gelukt. Ik ben al blij dat het CBB de vergoeding met een half miljoen euro heeft verhoogd. We gaan niet verder procederen bij het Europese Hof van Justitie. Dat kost te veel tijd en inspanning en je moet maar afwachten of dat beter uitpakt voor de loonwerkers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.