Home

Nieuws 191 x bekeken

'EC landbouw EU kan uitstoot broeikasgassen halveren'

Brussel – De land- en tuinbouw in de EU kan broeikasgassen met 42 tot 49 procent terugbrengen in vergelijk met de jaren negentig.

Dat schrijft de Europese Commissie (EC) volgens persbureau Agra Europe in de laatste ontwerpteksten voor een plan voor het creëren van een milieuvriendelijkere economie.

De EC wil de uitstoot van broeikasgassen 25 procent omlaag brengen voor het jaar 2020. In 2030 moet de uitstoot 40 procent lager liggen en in 2050 moet de uitstoot met 80 tot 95 procent omlaag zijn gebracht. Hervormingen in de landbouw kunnen hierbij volgens het document van cruciaal belang zijn.

In de tekst prijst de EC volgens Agra Europe de landbouw voor de reductie die reeds tot stand is gebracht. Tegelijkertijd stellen de Brusselse auteurs vast dat beleid in de EU nog te weinig is gestroomlijnd, waardoor de implementatie nog niet altijd even efficiënt is.

De EC ziet een serie maatregelen voor zich die de uitstoot van broeikasgassen verder omlaag kunnen brengen, zoals bio-vergisting, efficiëntere kunstmestaanwending en andere ingrediënten in het veevoer.

Een broeikasgasarme economie heeft volgens de EC grote voordelen. De afhankelijkheid van prijsschokken van fossiele brandstoffen als olie en gas nemen drastisch af. De brandstofkosten voor de totale economie van de EU zouden met een duurzame economie 175 tot 320 miljard euro omlaag worden gebracht.

Wanneer geen maatregelen worden genomen nemen de kosten van de import van olie en gas voor de EU juist toe met 400 miljard euro. Gas en olie worden steeds schaarser en dus stijgt de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.