Home

Nieuws 259 x bekeken

Dure groente remmen Duitse consumptie

Berlijn – De Duitse consumptie van groente lag vorig jaar per huishouden bijna 2 kilo onder het niveau van 2009. In 2010 kocht een huishouden gemiddeld 61,4 kilo groente tegen 63,2 kilo in 2009.

De daling gaat gepaard met een hogere kiloprijs in de winkels. Die steeg van gemiddeld € 1,79 naar € 1,98 per kilo, blijkt uit cijfers die marktbureau AMI vrijgaf bij de start van de internationale beurs Fruit Logistica.

In 2009 bleef de consumptie van groente in Duitsland nog stabiel, maar dat beeld is in 2010 niet zichtbaar.

Bij fruit is de daling minder fors. Daar zakte de consumptie van gemiddeld 82,4 naar 81,5 kilo per gezin. De prijs steeg gemiddeld wel licht van € 1,51 naar € 1,56 per kilo fruit. Uit de cijfers valt niet op te maken of consumenten misschien meer uitgaven aan goedkopere of juist duurdere groente- en fruitsoorten.

Wel meldt AMI dat gezinnen 19,5 kilo appels kochten in 2010. Dat is de meest gekochte fruitsoort in gewicht uitgedrukt. Van bananen werd 14,7 kilo gekocht in 2010 en 9,2 kilo sinaasappels. Van peren kochten Duitse gezinnen 2,9 kilo. Nederlandse perentelers proberen juist de export naar Duitsland te vergroten door promotiecampagnes voor Conference.

Bij groente is wortel het grootste product (in gewicht). Daarvan kochtten Duitse gezinnen 7,8 kilo tegen 6,3 kilo komkommers en 4,9 kilo tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.