Home

Nieuws 224 x bekeken

Duizendste Europese erkenning voor streekproduct

Brussel – De Europese landbouw heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: met het vastleggen van Piacentinu Ennese, een Italiaanse schapenkaas, als beschermde oorsprongsbenaming zijn er nu duizend streekproducten met een Europese erkenning.

Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt.

De EU kent sinds 1992 enkele keurmerken om streek- en andere landbouwproducten te beschermen: de beschermde oorsprongsbenaming (BOB), de beschermde georafische aanduiding (BGA), en de gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). Daarnaast is er een EU-keurmerk voor biologische producten.

Volgens de Commissie zijn nu 505 producten beschermd als BOB, 465 zijn een BGA en 30 producten zijn erkend als GTS. Vooral mediterrane landen maken veel gebruik van de mogelijkheid hun producten op deze wijze te beschermen.

Nederland kent circa vijftien Europees beschermde producten, waarvan de kazen Gouda Holland, Edam Holland en boerenkaas en de aardappel Opperdoezer Ronde de bekendste zijn.
Ook producenten van buiten de EU kunnen een aanvraag voor erkenning indienen. Dat gebeurt volgens de Commissie in toenemende mate.

De keurmerken maken deel uit van het Europees beleid ter bescherming van de kwaliteit van landbouwproducten. Dat beleid wordt momenteel herzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.