Home

Nieuws 195 x bekeken

CVI gaat Q-koorts onderzoeken bij huisdieren

Lelystad - Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR gaat onderzoek doen naar Q-koorts bij andere diersoorten.

In het onderzoek wordt gekeken welke typen Coxiella burnetii voorkomen bij honden, katten, paarden, vleesschapen en melkkoeien. “De financiering is rond dus we gaan zo snel mogelijk beginnen”, geeft onderzoeker Hendrik Jan Roest aan.

Uit eerder onderzoek blijkt dat het type Coxiella burnetii-bacterie die bij geiten is gevonden overeenkomt met het type bij mensen met Q-koorts. “In Nederland zijn in totaal dertien typen Q-koortsbacterie gevonden. Eén daarvan komt het meeste voor. Dit type, dat we NL01 hebben genoemd, is uniek in de wereld. Het type is nooit elders beschreven, al is het wel verwant met een type dat in Frankrijk is gevonden”, legt Roest uit.

Het type is ook bij mensen met Q-koorts aangetroffen, waarmee de directe link tussen Q-koorts bij geiten en mensen is gelegd. Ook kan het bekend zijn van het type van belang zijn bij de bestrijding van de ziekte. “Q-koorts komt overal in Nederland voor. Maar als je weet dat het type dat voor problemen kan zorgen op een bepaald bedrijf voorkomt, kun je via beperkingen van aan- en afvoer van vee naar andere bedrijven toch voorkomen dat de ziekte verder verspreidt”, geeft Roest als voorbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.