Home

Nieuws 188 x bekeken

CBL kritisch over plukkeurmerk

Leidschendam - Supermarktkoepel CBL betwijfelt of aangesloten leden het keurmerk over eerlijk plukken op champignonverpakkingen willen voeren.

Volgens Marc Jansen, directeur kwaliteit en voedselveilighied van CBL is het een zwaktebod. "We zetten ook niet op de verpakking dat iets kinderarbeidvrij is. Ik vraag me ook af of je zoiets moet willen. Je kunt beter een gedragscode afspreken en dit in de teelt en handel verder regelen. Door zo’n keurmerk maak je supermarkten mede-eigenaar van het probleem."

Volgens Jansen is controle op misbruik van personeel vooral een zaak van de sector zelf, en fungeren de inspecties en het openbaar ministerie als vangnet voor kwaadwillende bedrijven.

Uit een rondgang langs supermarkten blijkt dat zij zich nog beraden op het keurmerk. De ketens waren niet betrokken bij de planvorming en vinden het te vroeg voor een oordeel. Opmerkelijk is dat de Rabobank signalen heeft opgevangen dat supermarkten wel willen meewerken aan een keurmerk voor eerlijk plukken.

Vakbond FNV zegt supermarkten onder druk te willen zetten om het keurmerk te gaan voeren via leden. CBL zegt zo’n confrontatie desnoods met vertrouwen tegemoet te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.