Home

Nieuws 162 x bekeken 2 reacties

Brussel acht maatregelen tegen speculatie onnodig

Brussel – De Europese Commissie vindt het voorlopig niet nodig om extra maatregelen te treffen om speculatie met voedsel en (landbouw)grondstoffen tegen te gaan.

De Commissie gelooft niet dat speculatie de oorzaak is van de stijging van voedselprijzen. Dat zou blijken uit voorstellen van de Commissie over eventuele regulering van de grondstoffenmarkt, die persbureau AgraEurope heeft kunnen inzien.

Het beleidsstuk zou eigenlijk vorige week al het licht zien, maar de Commissie zag daar op het laatst van af, naar verluidt vanwege onenigheid over de passages over speculatie. De presentatie van het stuk staat nu voor woensdag geagendeerd.

Alvorens over te gaan tot eventuele maatregelen, wil de Commissie eerst meer onderzoek laten doen naar het verband tussen speculatie en prijsvorming op de grondstoffenmarkt. Nederland stelt zich op hetzelfde standpunt.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil juist wel dat nu wat wordt gedaan tegen speculatie op de wereldvoedselmarkten. Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties, sprak zich maandag ook uit tegen ”excessieve prijsspeculatie” met landbouwproducten.

Het Europees Parlement debatteert woensdag ook over de stijging van de voedselprijzen. Het Parlement bereidt een resolutie voor, die later deze maand, op 17 februari, in stemming wordt gebracht.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Speculatie met landbouw producten is toch zo oud als de mensheid. Graanboeren hebben vroeger altijd hun producten zolang mogelijk vast gehouden om een betere prijs af te dwingen of om inflatie >buiten de deur te houden. De overheden hebben ook altijd landbouw producten uit de markt gehaald ten tijde van slechte prijzen, om zo de boerenprijs te steunen, maar zogauw de prijs weer aantrekkelijk was ging de opslag leeg. Is dit geen speculeren?? Iedereen die de kans heeft zal proberen te markt te manipuleren om er beter van te worden. Helaas ontbreekt de meeste boeren het kapitaal om dit spel mee te spelen.

  • no-profile-image

    Melkboer, daarom motten boeren ook beter met elkaar gaan samenwerken in kleine marktcooperaties en zich niet meer laten bedonderen door LTO en Rabo.

Of registreer je om te kunnen reageren.