Home

Nieuws 174 x bekeken

Brits regeringsadvies: eet minder rood vlees

Londen – Het Britse ministerie voor volksgezondheid heeft geadviseerd om minder rood vlees te eten om het risico op darmkanker te verkleinen. Het ministerie stelt concreet dat mensen die gemiddeld meer dan 90 gram rood vlees en daarvan gemaakte producten per dag eten dat terug zouden moeten brengen naar 70 gram.

Het is voor het eerst dat de Britse autoriteiten een formeel advies over het eten van rund-, lams- en varkensvlees en vleesproducten zoals hamburgers of worst afgeven. De verklaring volgt op een onderzoek waaruit blijkt dat het eten van grote hoeveelheden daarvan het risico op kanker vergroot.

Het ministerie baseert zich op een advies van de wetenschappelijke adviescommissie voor de voeding SACN. ’’Er zijn bewijzen dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen het eten van rood en verwerkt vlees en het risico op darmkanker. Mensen die veel van dit soort vlees eten lopen een groter risico dan mensen die kleinere hoeveelheden eten.”

Om het publiek duidelijk te maken hoeveel 90 gram precies is, geeft het ministerie een aantal voorbeelden van die hoeveelheid, zoals twee gewone hamburgers, zes plakken salami, drie plakken ham of ’drie dungesneden plakken geroosterd rund-, lams- of varkensvlees waarbij elke plak ongeveer zo groot is als een halve boterham of ’.

Dat laatste sluit aan bij de Britse gewoonte om dergelijk vlees veel in de vorm van allerlei soorten rollades te eten. Het ministerie geeft daarbij aan dat de gemiddelde geconsumeerde hoeveelheid in Groot-Brittannië al op de aanbevolen 70 gram per dag ligt. Vier op de tien mannen en een op de tien vrouwen zou echter meer dan dat eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.