Home

Nieuws 164 x bekeken

Bleker plaatst belangen op erg grote afstand

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) is bij het op afstand plaatsen van zijn zakelijke belangen verder gegaan dan de regels op dat gebied vragen.

Bleker heeft niet alleen het beheer van zijn natuurgrond overgedragen, maar ook het eigendom. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Kamer. Eerder deze week ontstond commotie over de bijna 175.000 euro subsidie die Bleker vóór zijn aantreden zegt te hebben ontvangen voor het omzetten van landbouwgrond in natuur, na berichten in dagblad Trouw.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van ELI heeft Bleker direct bij zijn aantreden het beheer van de natuurgrond overgedragen aan 'een derde', zoals de regels vereisen. In december besloot hij ook het eigendom tijdelijk op afstand te plaatsen. Ook dat is "bij onherroepelijke volmacht" overgedragen aan een (andere) derde, "niet zijnde een familielid of vriend".

Bleker besloot daartoe na enkele publicaties in de media over zijn belangen. "De staatssecretaris wilde elke schijn van belangenverstrengeling voorkomen. Tijdens zijn ambtstermijn plukt hij op geen enkele manier vruchten van zijn bezit."

De Kamer heeft premier Mark Rutte gevraagd om een brief over de informatieverstrekking over de zakelijke belangen van bewindspersonen in algemene zin en op welke wijze deze op afstand zijn geplaatst. Daarna volgt hierover een debat.

Of registreer je om te kunnen reageren.