Home

Nieuws 195 x bekeken 8 reactieslaatste update:21 mei 2012

Bleker in overleg met provincie en gemeente over stop megastal

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil in overleg treden met provincies en gemeenten over twee moties die om een tijdelijke stop op de bouw van megastallen vragen.

Dat zegt zijn woordvoerster. Donderdagavond besloot de Tweede Kamer dat er gedurende een maatschappelijk debat over dit onderwerp geen vergunningen mogen worden afgegeven voor nieuwe megastallen. Het parlement legt de grens daarbij op 300 NGE.

Volgens de woordvoerster neemt de staatssecretaris de intenties van de moties ’heel serieus’. ”Hij zal bekijken wat de beste route is om die intenties tegemoet te komen”, zegt zij. Bleker neemt daartoe contact op met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), omdat regionaal en lokaal bestuur gaan over bestemmingsplannen en vergunningen.

Bereken hier hoeveel stuks vee een NGE is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leggen we Albert-Hein ook op hoeveel m2 hun winkel maximaal mag zijn ? ... of IKEA ..? of aan Hoogovers ... ??
  of aan Schiphol ..? of aan de Rotterdamse haven..??

  Mensen hou nou toch eens op met deze krankjoreme bemoeizucht. Dhr. Bleker, voer beleid uit en laat je niet leiden door de waan van de dag (en emoties)

 • no-profile-image

  Het gaat niet om groot of klein, maar om goed of niet goed. Hoe groot het mag zijn zal altijd blijven veranderen. De mooiste stal in boer zoekt vrouw stond in Duitsland. Wat zagen die koeien er goed uit! Wat is er mis mee,daar wou ik wel koe zijn. Waar niet hebben we ook kunnen zien!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Van uitstel komt afstel zullen we maar hopen. Megastallen zijn megablunders. Net als het CDA! .

 • no-profile-image

  Ik ben vandaag in de stal bij Richard geweest. Het is een voorbeeld hoe het kan en hoe het zou moeten. Prachtig voor de koeien, rust, voeding precies opmaat en veel bewegingsruimte. Dat veel volwassenmensen nog een kleuterschoolniveau van denken hebben, zien we in de discussie over megastallen. Wil je voeding betaalbaar houden moet je opschalen.Dit is voor de producent en consument van groot belang. Maar zoals je echt in de prakrtijk de koeien ziet, is het voor de dieren ook zeer goed. Alleen je moet de grote bedrijven nioet tekort op elkaar plaatsen. Logestiek en infectie druk laag te houden is dit belangrijk.

 • no-profile-image

  Dierenvriend, er is een universum aan verschil tussen een moderne koestal en een megastal. Als jij zulke simpele zaken al door elkaar haalt dan valt er natuurlijk niet fatsoenlijk te discussiëren Het gros van de melkveebedrijven melkt 60 - 80 beesten en een klein aantal heeft een veestapel van 100 - 200 melkbeesten. Dat stelt naar megabegrippen niks voor. Zelfs idioten zoals die boer uit Boer zoekt Vrouw die er 1000 hebben zijn alleen maar tussen hun oren mega. Maga-idioot bedoel ik dus. Want groot is helemaal niet mooi. En veel is absoluut niet lekker. Genoeg is namelijk genoeg!

 • no-profile-image

  Katja Oudshoorn, blijkbaar heb je geen spier verstand van economie en sosiaal leven voor de ondernemer. De koe heeft het uitstekend, maar de mensen die de zorg daar voor dragen moeten ook een boterham verdienen. Als je dat door rekenend kom je er wel achter dat de schaalgrote bepalend is voor rendement. De vaste kosten zijn hoog, je moet groot zijn om hieruit een keihardnodig inkomen te halen! De techniek gaat overal in door, de landbouw moet ook mee, doe je het niet dan stort het in! Zit je daar op te kijken? Wie wil nog voedsel produceren zoals vroeger? Daar krijg je niemand meer voor, dan gaan ze ergens anders werken!

 • no-profile-image

  Dierenvriend, 50 jaar geleden beurde mijn pa 59 oude hollandse centen voor een liter melk. Hij molk 28 beesten in de Zegvelderpolder en we kwamen met ons zessen niks tekort. Dat die weltfremde vrouwloze boeren zich vandaag de dag door megaconcerns als Campina, Danone en Nordmilch volcontinu laten uitmelken is al krankzinnig genoeg. Zij Doc-ken maandelijks125% van hun omzet aan de Rabobank en financieren de ontbrekende pecunia's voor het broodnodige levensonderhoud tegen 5% nominaal bij. Om fysiek in de benen te kunnen blijven. Steek jij jouw kop maar lekker diep in het modderige zwad als je dat niet wilt zien: de Nederlandse landbouw en veehouderij zijn zo failliet als wat. Het wachten is enkel nog op de overbezette curator!

 • no-profile-image

  Mijn buurman is een ouwe jood, wast nog zijn kleren in de sloot, hij slacht zijn vee ook ritueel, ach weten de ministers veel, want die regeren bij decreet, en baren flaters bij de vleet.
  Ernaast verrees een megastal. daar slacht Abdoulla puur halal, het bloed dat spuit soms door de nok, de Turkse vlag hangt gauw halfstok, het linnen is zwaar bloeddoordrenkt, een zot die nog aan Mega denkt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.