Home

Nieuws 185 x bekeken

Bleker: extra eisen middelen blijven mogelijk

Den Haag – Nederland moet de mogelijkheid blijven houden strengere eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te stellen dan Brussel eist.

Dat blijkt uit de reactie van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) woensdagochtend in een debat op een voorstel van de coalitiefracties in de Tweede Kamer. VVD, CDA en PVV willen dat het onmogelijk wordt voor het kabinet af te wijken van Europese normen. Met een amendement hopen zij Bleker te dwingen de wet in die richting aan te passen.

De staatssecretaris voelt daar niets voor. Hij vindt dat Nederland de mogelijkheid moet behouden om in uitzonderlijke gevallen maatregelen te nemen die beter passen bij de nationale situatie dan de Europese normen. “Dit is een onverstandig amendement”, zei Bleker tijdens het debat. “En het is ook een juridisch kwetsbaar amendement.”

Aanleiding van het overleg is een voorstel van het kabinet tot wijziging van de gewasbeschermingsmiddelenwet. Dat is nodig om nieuwe Europese regels te implementeren. Kern daarvan is dat nieuwe middelen niet langer per lidstaat, maar per zone wordt toegelaten. Daartoe is de EU opgesplitst in drie delen. Nederland behoort tot dezelfde zone als onder meer België, Duitsland en Denemarken.

De VVD maakt zich zorgen dat als Nederland specifieke eisen aan de toelating van middelen stelt, de positie van de beoordelingsinstantie CTGB in het geding komt. Producenten zouden er dan niet langer voor kiezen een toelating in Nederland aan te vragen, maar uitwijken naar lidstaten in dezelfde zone met minder strenge eisen. Volgens Bleker mag de ‘capaciteit van een bepaalde organisatie’ niet van doorslaggevende betekenis zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.