Home

Nieuws 197 x bekeken

Bleker: einde blokkades export naar Rusland

Moskou - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft maandag samen met de Russische landbouwminister Elena Skrynnik een protocol ondertekend, dat belemmeringen in de agrarische export naar Rusland moet wegnemen.

"Per direct zijn de blokkades opgeheven voor een aantal sectoren'', aldus Bleker na de ondertekening in Moskou.
Hij bereikte een akkoord met de Russische minister over het keuren van agrarische producten. Het gaat daarbij om sierteelt, groente en fruit, vlees en diervoer. Het protocol heeft geen betrekking op zuivel. Volgens Bleker is hiermee een groot deel van de agrarische export, waarmee op jaarbasis 600 tot 700 miljoen euro is gemoeid, veiliggesteld.

De Russen hebben grote moeite met de manier waarop in Nederland wordt getest of in producten stoffen zitten die er niet thuishoren. Het bedrijfsleven heeft geklaagd over eisen die veel strenger zijn dan die voor de Europese Unie en die kunnen leiden tot een importstop door Rusland. Belangrijk punt van kritiek is dat de keuringen in ons land worden verricht door particuliere instituten en niet door de overheid.

Bleker heeft afgesproken dat voor een periode van een halfjaar de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA), een overheidsinstelling, de keuringen overneemt van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). In die tijd moet gewerkt worden aan verbetering van de keuringsmethode van de KCB, aldus Bleker.

Hij noemde het belangrijk dat hij met zijn Russische ambtsgenote heeft afgesproken dat snel experts worden ingeschakeld als zich opnieuw problemen mochten voordoen rond keuringen, en dat er dan ook op politiek niveau over wordt gesproken. Bleker toonde zich tevreden over het moment van ondertekening van het protocol, nog voor het hoogseizoen van de bloemenexport.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.