Home

Nieuws 245 x bekeken

’Bewonderenswaardige weerbarstigheid na MKZ 2001’

Londen – De Britse boeren hebben een bewonderenswaardige weerbarstigheid getoond na de catastrofale MKZ-uitbraak, deze week precies tien jaar geleden. ”Britse boeren en tuinders zijn nu in een veel betere positie om oplossingen te bieden voor de problemen waarmee de wereld in de 21e eeuw te kampen heeft.”

Dat stelt de National Farmers Union in een korte verklaring rond de grote uitbraak die op 20 februari 2001 werd ontdekt. De tiende ’verjaardag’ van die MKZ-ramp wordt op veel plaatsen in Groot-Brittannië herdacht. Zo is op het enorme terrein in Cumbria waar tijdens de uitbraak tienduizenden kadavers werden begraven een herdenkingsboom geplant.

Verder wordt ook in de media veel aandacht besteed aan de uitbraak zelf en aan de manier waarop de Britse boeren er weer bovenop zijn gekomen.

Hoofd beleidszaken Martin Haworth: ”De uitbraak trof niet alleen de veehouderij maar de hele Britse landbouw. Het is boven alle twijfel verheven dat de uitbraak van 2001 een catastrofale gebeurtenis was voor de veehouderij en voor het imago van de Britse landbouw. We hopen dat we nooit meer in zo’n situatie terecht komen. Tien jaar nadien heeft de sector een bewonderenswaardige weerbarstigheid en herstelkracht getoond en hoewel het verkeerd zou zijn te stellen dat we al onze problemen nu hebben opgelost verkeren we toch in een veel betere positie. De landbouw staat centraal in de economie en speelt ook een centrale rol bij het bieden van oplossingen voor veel problemen in dit land, waar onder het produceren van meer voeding met het gebruik van minder natuurlijke hulpbronnen en met minder druk op het milieu.”

In Nederland werd in 2001 ruim een maand later dan in Groot-Brittanië het eerste geval van MKZ ontdekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.