Home

Nieuws 324 x bekeken

Belgische tomatenproductie focust weer meer op los

Sint Katelijne Waver – De tomatenproductie op de Mechelse Veilingen focust meer op losse tomaten.

Het areaal losse tomaten stijgt in 2011 met 9 procent. De totale tomatenproductie stijgt dit jaar met 3 procent naar 245 telers. De lichte stijging volgt op een aantal jaren van areaaldaling.

De productie trostomaten daalde juist met 7 procent. Daarmee spreekt de Mechelse veilingen over een kentering. De laatste jaren groeide het areaal trostomaten juist. De veiling laat weten dat het vooral middelgrote bedrijven zijn die kiezen voor vleestomaten. Het aandeel van de losse tomaten bedraagt nu 67 procent, tegen 33 procent trostomaten. Vorig jaar was die verhouding 64 procent los tegen 36 procent trostomatenproductie.

De veiling maakte verder gegevens bekend over de energieproductie van de glastelers. Circa 109 telers hebben een WKK op hun bedrijf. Daarmee is 70 procent van het areaal van de Mechelse veilingen voorzien van WKK of restwarmte. Verder hebben 36 telers in zowel vollegrond als glasgroenteteelt in zonnepanelen geïnvesteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.