Home

Nieuws 250 x bekeken

Alternatief windplan Eneco voor Wieringermeer

Wieringermeer – Energiebedrijf Eneco heeft met vier bedrijven en diverse grondeigenaren een plan ontwikkeld om in de gemeente Wieringermeer (Noord-Holland) 138 windturbines te plaatsen met een totaal vermogen van 400 megawatt. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het 'Enecoplan' is een alternatief voor een model dat is ontwikkeld door de gemeente Wieringermeer in overleg met de provincie en het rijk. De gemeente heeft de huidige partners op het gebied van windenergie, Nuon, Vereniging Windturbines Noord-Holland (VWNH) en Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN), hierbij geraadpleegd. Eneco heeft het met vier partners op eigen initiatief aangeboden bij de gemeente Wieringermeer.

De gemeente maakte donderdag de ontwerpstructuurvisie voor het nieuwe windplan openbaar. Op 10 maart praat de gemeenteraad hier voor het eerst over.

Eneco hoopt met het plan ,,aan tafel'' te kunnen komen in de Wieringermeer, aldus een woordvoerder. ,,De gemeente praat tot dusverre alleen met de partijen die er al actief zijn. Maar wij denken dat wij een serieus alternatief hebben.''

In de gemeente staan momenteel verspreid circa honderd windmolens opgesteld. De gemeente streeft uit landschappelijke overwegingen naar meer clustering van windenergie, met lange, ononderbroken rijen turbines. Bedoeling is onder meer het schrappen van de alleenstaande windmolens.

Eneco zegt dat haar nieuwe plan, dat de naam Parallelscenario heeft gekregen, voldoet aan de eisen van de gemeente. Het bedrijf claimt verder dat het initiatief 177 miljoen euro subsidievoordeel oplevert en substantieel minder geld kost. Dat komt onder meer door de keuze voor een kleiner type turbine dan de ontwerpstructuurvisie maximaal toestaat, waarvan het marktaanbod groter is.

De provincie Noord-Holland maakte onlangs bekend in de periode tot 2025 voor een vermogen van 600 megawatt aan nieuwe windturbines te willen realiseren. Uitgangspunt hierbij is dat de turbines geen concurrentie aangaan met het landschap.

Wieringermeer heeft met belangstelling kennis genomen van het plan dat Eneco heeft ingediend, zo laat een woordvoerder vrijdag weten. De gemeente gaat eerst verder met het bestaande plan en betrekt de Eneco-variant vervolgens als ingediende zienswijze bij de procedure. Dan wordt het Eneco-plan ook inhoudelijk beoordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.