Home

Nieuws 190 x bekeken

Akkoord export Rusland

Moskou – Rusland heeft fytosanitaire en veterinaire exportblokkades voor groente, fruit, vlees, sierteeltproducten en diervoeder uit Nederland opgeheven. Nederland scherpt zijn inspecties aan.

Voor zuivel wordt binnen een aantal weken een akkoord verwacht. Dat is de uitkomst van overleg van staatssecretaris Henk Bleker met de Russische landbouwminister Elena Skrynnik.
Nederland heeft erkend dat inspectiediensten steken hebben laten vallen. Een aantal Nederlandse verbetervoorstellen is geaccepteerd door Rusland.

Volgens het ministerie van ELI behelst het akkoord een handelswaarde van 600 tot 700 miljoen euro. Dat is niet de gederfde exportomzet van Nederlandse bedrijven.
De groente- en fruitexport liep grotendeels door met buitenlandse keuringen, nadat het Nederlandse Kwaliteits Controle Bureau (KCB) de erkenning van Rusland verloor. Een onbekend aantal zuivel- en vleesbedrijven belandde op een Russische zwarte lijst. Het grootste pijnpunt leek daardoor bij groente en fruit te liggen.

Rusland accepteert onder voorwaarden dat fytosanitaire inspecties van groente en fruit privaat door KCB gebeurt. Tijdelijk neemt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die taak over om KCB-beambten te trainen. Het akkoord geldt overigens niet voor resten van bestrijdingsmiddelen. ”Dat is een Europees dossier”, stelt ELI.

Rusland heeft ook een importverbod opgeheven voor levend vee uit Gelderland en pluimveevlees uit de buurt van Deurne na eerdere gevallen van BSE en laagpathogene vogelpest.

Of registreer je om te kunnen reageren.