Home

Nieuws 598 x bekeken

Agrifirm opent pool voor veldbonen

Apeldoorn – Agrifirm-plant, de plantaardige tak van coöperatie Agrifirm, opent komend seizoen een pool voor de afzet van veldbonen.

De pool komt voort uit een pilotproject dat Cehave Landbouwbelang vorig jaar uitvoerde met veldbonen. Uit dat project is gebleken dat veldbonen zeer geschikt zijn als duurzame eiwitbron in varkens- en pluimveevoer. Ook voor rundveehouders kunnen veldbonen mogelijk een aanvullende eiwitbron van eigen erf zijn.

Volgens de voerafdeling van Agrifirm, Agrifirm Feed, zijn veldbonen zeer geschikt als eiwitbron in varkensvoeders en ze zouden een duurzame vervanging kunnen zijn van geïmporteerde soja.
Uit de pilotproef van vorig jaar is gebleken dat de opbrengst van het gewas per hectare nog te laag is om op een akkerbouwbedrijf te kunnen concurreren met tarwe in het bouwplan. Om te kunnen concurreren met tarwe zou de gemiddelde opbrengst per hectare nog met 1.800 kilo moeten stijgen.

In situaties dat het gewas niet hoeft te concurreren met tarwe is het gewas interessant vanwege de eiwit en zetmeelgehalten.

Of registreer je om te kunnen reageren.