Home

Nieuws 213 x bekeken

Wetsvoorstel verbod onverdoofde slacht strandt

Den Haag – Het wetsvoorstel van Marianne Thieme (PvdD) voor een verbod op onverdoofde slacht is in de Eerste Kamer gestrand.

Na de christelijke partijen SGP, Christenunie en CDA en de liberale VVD gaven ook de fracties van D66 en PvdA te kennen dat ze tegen het wetsvoorstel zijn. Daarmee is er geen meerderheid meer te halen voor het voorstel.

Het debat kreeg laat in de avond een opvallende wending tijdens de eerst termijn van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Hij kwam met een voorstel om een convenant te vormen met geloofsgemeenschappen, de overheid en de slachterijen om het slachtproces voor het onverdoofde ritueel slachten te verbeteren op het gebied van dierenwelzijn. Bleker overweegt daarbij een maximale termijn voordat dieren het bewustzijn moeten verliezen na de halssnede, verplichte aanwezigheid van een dierenarts en een verbod op het gebruik van een kantelbox, waardoor de dieren staand moeten worden gefixeerd. Daarnaast wil Bleker een vrijwillig quotum op basis van de behoefte van onverdoofd ritueel geslacht vlees afspreken en de scholing van slachthuispersoneel verbeteren. ”Het convenant moet wel iets voorstellen. Het moet geborgd worden”, vindt Bleker.

Het voorstel van Bleker kwam vrij onverwacht. Senator Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSL) typeerde het met de woorden dat Bleker een onverdoofd konijn uit de hoge hoed toverde. Hij vond het beschamend dat Bleker niet eerder met dit voorstel is gekomen, maar dit pas presenteerde bij het afrondende debat over het wetsvoorstel.

Thieme vroeg de Eerste Kamer in reactie op het voorstel van Bleker om het wetsvoorstel aan te houden, om het voorstel van de staatssecretaris zorgvuldig te kunnen bekijken. Hier ging de Eerste Kamer uiteindelijk mee akkoord, maar een meerderheid wenste wel de tweede termijn van de Kamer te houden. Dit is gebeurd. Volgende week dinsdag reageert Thieme in de tweede termijn en volgt een eventuele derde termijn.

Tijdens het debat dienden PvdA, VVD, CDA, D66, Christenunie en SGP een gezamenlijke motie in waarin ze de regering verzoeken om zowel voor de reguliere als de rituele slacht hogere kwaliteitseisen te ontwikkelen voor het totale slachttraject, van aanvoer van dieren tot tijdens het slachtproces.Of registreer je om te kunnen reageren.