Home

Nieuws 285 x bekeken

Waarschuwingsbord voor carbidschieten

Kampen – Waarschuwingsborden moeten omstanders in Kampen de laatste dag van het jaar waarschuwen voor carbidschieten. Dat meldde burgemeester Bort Koelewijn van de Overijsselse gemeente dinsdag.

In Kampen mag op 31 december traditioneel, daar waar het veilig is, op elke straathoek met carbid worden geschoten. Veelal jongeren schieten dan vanuit melkbussen voetballen weg.

”In weinig gemeenten is dat zo ruim toegestaan als in Kampen”, aldus de burgemeester. Omdat het fenomeen niet iedereen bekend is, worden dit jaar voor het eerst verkeersborden geplaatst.

Het zogeheten melkbusschieten is populair in diverse plaatsen in Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Door in een melkbus een blokje carbid met water te mengen ontstaat een gas. Dat gas wordt via een gaatje in de melkbus ontstoken waarna een knal ontstaat.

Het schieten is de laatste jaren door diverse gemeenten aan banden gelegd. In de gemeente Raalte werd twee jaar terug het carbidschieten met voorwerpen groter dan een melkbus verboden. In Kampen werd eind 2009 juist een proef gehouden door het schieten in een wijk al een week voor de jaarwisseling toe te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.