Home

Nieuws 516 x bekeken 4 reacties

WUR: Dijkhuizen is geen verschrikkelijke man

Wageningen – De kritiek op salaris en functioneren van bestuursvoorzitter Wageningen UR Aalt Dijkhuizen is gebaseerd op onjuiste aannames.

Dat zegt de universiteit in een reactie op uitspraken van medewerkers, oud-medewerkers en anderen uit zijn omgeving in De Volkskrant.

Volgens een woordvoerder betreft het slechts ’meninkjes’ van mensen die nauwelijks persoonlijk contact hebben gehad met Dijkhuizen. ”Je moet bij hem het beste geven wat je hebt, dat klopt”, zegt hij. ”Maar hij staat altijd open voor suggesties. En als het echt zo’n verschrikkelijk man was als wordt gesuggereerd, zouden de docenten hier niet meer met plezier college geven.”

In het artikel wordt een beeld neergezet van een autoritaire bestuurder, die moeilijk tegen kritiek kan en snel met juridische stappen dreigt. Dat laatste ondervond columnist Willem Koert van Elsevier Voedingsmiddelenindustrie twee jaar geleden. Hij uitte kritiek op de kwaliteit van enkele onderzoeken van de universiteit en concludeerde dat het ’Wageningse schip zinkt’. Daarop schakelde Dijkhuizen een advocaat in.

Hoogleraar aan de Vrije Universiteit Martijn Katan, tot 2005 verbonden aan de WUR, betitelt de stijl van de bestuursvoorzitter als een ’industriële methode’. Dijkhuijzen zou de universiteit leiden als een bedrijf en tegenspraak ontmoedigen. Kees van Diepen, lid van de ondernemingsraad van één van de universiteitsonderdelen, klaagt dat er angst heerst in de wandelgangen van het Wageningse instituut.

”Het is een mager verhaal”, reageert de woordvoerder. ”Van Diepen heeft het over een conflict met één van de directeuren, niet met Dijkhuizen. Katan is al lang geleden vertrokken uit Wageningen en Koert is een voetnoot. Sommigen houden niet zo van Dijkhuizens directe stijl, dat kan. Maar er heerst hier geen sfeer dat mensen niet mogen zeggen wat ze denken. En er zijn er genoeg die een heel ander beeld van hem kunnen neerzetten.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik ben niet op de hoogte om deze uitspraken te beoordelen maar meningen van oud medewerkers moet je zeker goed checken, hoor en wederhoor.
  Dat er gewerkt moet worden lijkt mij niet verkeerd en de boel runnen als een bedrijf al helemaal niet gezien de toestanden van de laatste tijd, Tilburg en het Radboud zouden hier zeker bij gebaat zijn.
  Dat gezeur over beloningen en bonussen wordt ik een beetje moe van, prijs-prestatie verhouding lijkt me een betere norm.
  Laat nou uitgerekend vandaag Wageningen wederom als beste universiteit beoordeeld worden in de studiegids 2012, volgens mij het vijfde jaar op rij.
  Op ons pluimveebedrijf ontvangen we met groote regelmaat buitenlandse gasten. Ook ben ik deze zomer voor advisering op bedrijven in oa. Spanje, USA een medere keren in Canada geweest.
  Mij valt steeds weer op dat ze meestal maar twee Nederlandse plaatsen kunnen noemen Amsterdam en Wageningen, de een vanwege de koffieshops, de andere vanwege de universiteit.

 • no-profile-image

  Ben trouwens mijn naam vergeten te vermelden en anoniem reageren hou ik niet van.
  Zents , Ruurlo

 • no-profile-image

  Ze kunnen hun "eretitel" in stand houden omdat toch niemand snapt wat ze aan het doen zijn. Dat weten ze zelf ook niet trouwens. Al het geblunder kan dan mooi onder de pet blijven, net zolang tot de hele landbouw van de kaart is geveegd.

 • no-profile-image

  Als Dijkhuizen geen verschrikkelijke man is, wat is Dijkhuizen dan wel? Laten ze dat maar eens onderzoeken, heeft het WUR weer een onderzoek erbij. Zal wel weer een doofpot onderzoek zijn vanwege dat er bij mij vandaan geen geld komt. Kan er wel leukere dingen doen met mijn geld, al was het alleen maar het idee dat er eens geld wordt weg gegooid voor een en of ander flut onderzoekje.

Of registreer je om te kunnen reageren.