Home

Nieuws 221 x bekeken

Vlaanderen steunt varkenssector met actieplan

Brussel – De Vlaamse regering wil 2 miljoen euro investeren in de vernieuwing van het varkenshouderijonderzoek en uitbouw van de kennisinfrastructuur.

Ook gaat de regering 140.000 euro subsidie geven aan het Praktijkcentrum Varkenshouderij en het voorlichtingsinstituut het Varkensloket. Het totale budget van het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds wordt in 2012 opgetrokken met 2,5 miljoen euro. Dat heeft de Vlaamse deelregering bekend gemaakt.

De plannen maken deel uit van een actieplan voor de varkenshouderij. Het plan bevat een scala aan maatregelen om de varkenshouderij te versterken en te ondersteunen.

Het actieplan omvat in de eerste plaats maatregelen om de sector transparanter te maken. Er komt een brochure met richtwaarden en kengetallen voor varkenshouders die ze kunnen gebruiken bij investeringsplannen. Er komt meer transparantie op het gebied van de ijking van classificatieapparatuur en de er aan gekoppelde uitbetalingssystemen. Peeters wil verder de fokkerij van het Piétrainras ondersteunen. Zo wil hij een premie van 100 euro per Piétrainzeug betalen om zo de instandhouding van het Piétrainras te bevorderen en te ondersteunen.

Verdere maatregelen worden getroffen om de export van varkensvlees te ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.